WIBA Second Home

Één van de mooiste landen ter wereld....

 

Als u op zoekt ben naar een woning in Noorwegen bent u waarschijnlijk al wel bekend met wellicht het mooiste land ter wereld.

Het land:
Noorwegen heeft een oppervlakte van ruim 385.000 vierkante kilometer en is daarmee zo'n 9 keer groter dan Nederland. Terwijl we in Nederland met zo'n 16,5 miljoen mensen wonen, wonen er in Noorwegen slechts 4,8 miljoen inwoners. Per vierkante kilometer wonen we dus in Nederland met bijna 400 mensen terwijl in Noorwegen er per vierkante kilometer zo'n 12 mensen wonen.

Overweldigend is één van de woorden waarmee de schoonheid van dit land omschreven kan worden. De prachtige natuur is natuurlijk de belangrijkste aantrekkingskracht van het land. De immense rotspartijen, watervallen, gletsjers, bossen en uiteraard de indrukwekkende Fjorden vormen samen met de valleien het Noorwegen zoals het voornamelijk bekend is.

Ook echte rust is kenmerkend voor Noorwegen, zo kun je er grote afstanden afleggen zonder ook maar iemand tegen te komen. Maarja hoe kan het ook anders met nog geen 5 miljoen inwoners. Waarvan de meesten dan ook nog eens wonen in de grote steden als Oslo, Stavanger en Bergen.

De natuur:
Noorwegen staat bekend om zijn schitterende natuur, de diversiteit en schoonheid is uniek in de wereld. Achter elke bocht gaat een compleet nieuwe wereld schuil. Fantastische valleien en dalen, schitterende bosgebieden met grote meren, overweldigende Fjorden, het Noorderlicht en de middennachtzon; in Noorwegen vind je het allemaal.

Noorwegen wordt ook gekenmerkt door een grote verscheidenheid aan diersoorten, zo leven er elanden, lynxen, de jarv (veelvraat) en rendieren, maar ook zijn er nog populaties beren, wolven en muskusossen te vinden. Ook leven er vele soorten vogels en natuurlijk vissen en krabben.

Het klimaat:
Er bestaat een misvatting dat het klimaat in Noorwegen alleen maar koud, regen en sneeuw zou omhelzen. Niets in minder waar; in Noorwegen valt niet meer of minder regen dan in Nederland.

Door de grootte van het land (het bovenste gedeelte ligt binnen de poolcirkel) en daarbij de verschillende soorten natuur; kuststroken, bergen en bossen heeft Noorwegen meerdere klimaten.

Door de warme golfstroom zijn het zuiden en het westen relatief warm, hier heerst het zogenaamde zeeklimaat. In het oosten van Noorwegen is er meer sprake van een landklimaat. Dit kenmerkt zich met name door de meer extremere temperaturen, zowel in de winter als in de zomer.

In het (hoge) noorden binnen de poolcirkel heerst met name een zogenaamd toendra klimaat. De temperatuur is hier gemiddeld een stuk koeler, maar het is daarom niet minder prachtig. De westkust in het noorden heeft overigens ook profijt van de warme golfstroom, hier is het ten opzichte van het overige noorden vaak net wat aangenamer qua temperatuur.

Belangrijke steden:
* Oslo, de hoofdstad en meest bekende stad van Noorwegen
* Bergen, toeristische trekpleister, startpunt voor vele vakantiegangers
* Lillehammer, organiserende stad van de Olympische Winterspelen 1994
* Drammen
* Kristiansand, bekende havenstad in het Zuiden van Noorwegen
* Stavanger, hèt centrum van de olie-industrie van Noorwegen
* Trondheim, de 3e grootste stad van Noorwegen

Nationale parken:
Door het relatief lage inwoneraantal is er in Noorwegen erg veel ruimte voor natuur, deze natuur wordt nog eens extra beschermd door de vele nationale parken die Noorwegen rijk is. De bekendere en grootste nationale parken van Noorwegen zijn:

* Blåfjella-Skjækerfjella - ca. 1924 km², in de provincie Nord-Trøndelag
* Børgefjell - ca.1447 km², in de provincie Nordland
* Dovrefjell-Sunndalsfjella - ca. 1693 km², in de provincies Møre og Romsdal, Oppland en Sør-Trøndelag
* Hardangervidda - ca. 3422 km², in de provincies Buskerud, Hordaland en Telemark
* Jostedalsbreen - ca. 1310 km², in de provincie Sogn og Fjordane
* Jotunheimen - ca. 1145 km², in de provincies Oppland en Sogn og Fjordane
* Øvre Anárjohka - ca. 1390 km², in de provincie Finnmark
* Reinheimen - ca. 1969 km², in de provincies Møre og Romsdal en Oppland
* Saltfjellet-Svartisen - ca. 2105 km², in de provincie Nordland
* Varangerhalvøya - ca. 1804 km², in de provincie Finnmark

De meeste van deze parken hebben recreatiemogelijkheden en mogelijkheden om te overnachten (al dan niet in Hytters). Ook zijn er in de meeste parken routes gemarkeerd waardoor het makkelijker is om een dagtocht te maken.

Toerisme:
Naast de nationale parken biedt Noorwegen nog vele andere toeristische attracties.
Verspreid door het land zijn diverse Staafkerken te vinden, deze bouwwerken stammen uit de tijd van de Vikingen en vele ervan zijn nog steeds in goede staat te bewonderen.

Een andere attractie is Bryggen, de middeleeuwse haven van Bergen, sowieso is Bergen met ondermeer zijn beroemde houten huizen een bezoek waard, ook is Bergen het startpunt van de wereldberoemde Hurtigruten-veerdienst.

Het overweldigende fjordengebied in het westen met ondermeer de schitterende Geirangerfjord en de Nærøyfjord worden jaarlijks door talloze toeristen bezocht.
Een andere aanrader is de treinreis Flåmsbana, dit is de spoorbaan van Flåm, dit is een van de steilste en mooiste treintrajecten ter wereld.

De Preikestolen is een wereldberoemde trekpleister die met zijn kenmerkende overhangende klif zo'n 600 meter boven het water uitsteekt.

De Noordkaap ligt zo'n 2080km vanaf de Noordpool en wordt traditioneel gezien als het meest noordelijke puntje van Europa. Ondanks dat dit niet geheel juist is (er zijn diverse bekende landpunten welke Noordelijker liggen dan de Noordkaap) is hier wel het uitzichtpunt en het monument gevestigd en wordt de Noordkaap wel als zodanig gezien.

Poollicht ook wel Noorderlicht genoemd is zichtbaar in het noordelijke deel van Noorwegen en is vooral in de winter 's nachts goed te zien. Het natuurverschijnsel zorgt voor fantastische lichtshow en is zeker het bekijken waard!
In de zomermaanden vindt er in het noordelijke gedeelte (vanaf de Lofoten verder naar het Noorden) juist een geheel ander fenomeen plaats, daar kan men genieten van de middernachtzon. Gedurende een aantal maanden gaat de zon niet onder en is het hele dagen en nachten licht.

Er zijn talloze mogelijkheden en ervaringen die men kan opdoen in dit schitterende land, te veel om op te noemen en te veel om in 1 vakantie te beleven.
Kortom Noorwegen biedt veel schoonheid en karakter gepaard met een schitterende natuur waar men wel van moet genieten!