WIBA Second Home

Schitterende natuur en ongekende rust & ruimte in Zweden....

 

Wanneer aan het oriënteren bent voor een woning in Zweden bent u ook ongetwijfeld reeds bekend met dit schitterende land..

Het land:
Zweden heeft een totale oppervlakte van 450.000km² en is daarmee het grootste land van Scandinavië. Ter vergelijking; Zweden is in totaal 11 keer zo groot als Nederland. Terwijl we in Nederland met zo'n 17 miljoen mensen wonen telt Zweden in totaal zo'n 9 miljoen inwoners. Daarmee wonen er in Zweden gemiddeld 20 mensen per vierkante kilometer terwijl we in Nederland met bijna 400 mensen per vierkante kilometer wonen!

Het land is voor het grootste deel bedekt met uitgestrekte naaldbossen, met name in het noordelijk deel van het land. Het zuidelijk en oostelijk deel is vlak tot glooiend, waarbij de binnenlanden die aan Noorwegen grenzen, steeds meer reliëf vertonen en in het Scandinavisch Gebergte overgaan. Het hoogste punt van Zweden is de Kebnekaise met 2114 m.

Het land is bezaaid met meren, in totaal circa 96.000. De twee grootste liggen in het zuiden: het Vättermeer (Zweeds Vättern) en het Vänermeer (Zweeds Vänern), het grootste meer van Zweden. De langste rivier van Zweden is de Göta älv. Enkele grote eilanden zijn Gotland, Öland, Orust, Hisingen en Värmdön.

Cultureel, geografisch en historisch wordt Zweden opgedeeld in drie landsdelen, welke op hun beurt in 25 zogeheten landschappen zijn onderverdeeld: Norrland, met de landschappen Dalarna, Närke, Södermanland, Uppland, Värmland en Västmanland; Svealand, met de landschappen Ångermanland, Gästrikland, Hälsingland, Härjedalen, Jämtland, Lapland, Medelpad, Norrbotten, Västerbotten en Götaland, met de landschappen: Blekinge, Bohuslän, Dalsland, Gotland, Halland, Öland, Östergötland, Skåne, Småland en Västergötland.

De Natuur:
Zweden kent nog relatief grote oppervlakten aan ongerept natuurgebied. Deze liggen met name in het noorden van het land en in het berggebied aan de grens met Noorwegen. Bossen bedekken een groot deel van het land, maar het merendeel hiervan is productiebos dat relatief soortenarm is. In de Zweedse natuur komen nog gezonde populaties van grote zoogdieren voor zoals elanden, beren en lynxen. In sommige streken zijn er ook nog wolven en veelvraten, maar die zijn veel zeldzamer.

De natuur wordt in Zweden door de overheid beschermd door middel van natuurreservaten en nationale parken. De natuurreservaten vallen onder de verantwoordelijkheid van het länsbestuur, terwijl de nationale parken een aangelegenheid van de centrale rijksoverheid zijn.

Het noordwesten van Zweden maakt deel uit van Lapland of Sápmi, het uitgestrekte woongebied van de Saami, die de oorspronkelijke bewoners van Noord-Scandinavië zijn en die traditioneel rendierhoeders waren. In Noord-Zweden zijn natuurverschijnselen als de middernachtzon en het noorderlicht waarneembaar.

In Zweden bestaat het allemansrecht, dat inhoudt dat men particuliere grond kan betreden om van de vrije natuur te genieten.

Het Klimaat:
Zuidwest-Zweden kent een gematigd zeeklimaat dat in oostelijke en noordelijke richting geleidelijk overgaat in een landklimaat. De gemiddelde temperaturen zijn in de zuidelijke helft van Zweden niet of nauwelijks lager dan in Nederland. Wel zet het koude seizoen eerder in (september/oktober) en eindigt het later (april/mei) dan in de Benelux gebruikelijk is. Het warme seizoen (mei-september) kent daarentegen meer zonneschijn door langere dagen, stabielere temperaturen en een geringe luchtvochtigheid. In de hoger gelegen gebieden van het uiterste noorden heerst een poolklimaat met veel sneeuw en regen en vaak extreem lage wintertemperaturen.

Belangrijke steden:
* Göteborg, grote havenstad aan de westkust
* Helsingborg
* Karlstad
* Lund, universiteitsstad
* Malmö, industriestad in het zuiden
* Örebro
* Stockholm, hoofdstad
* Sundsvall
* Umeå, grootste stad van Norrland
* Uppsala, universiteitsstad
* Visby, middeleeuwse hanzestad op Gotland, thans toeristische trekpleister

De inwoners leven vooral in het zuidelijk deel van Zweden; daar bevinden zich de drie grootste steden: de hoofdstad Stockholm aan de oostkust, Göteborg aan de westkust en Malmö in het uiterste zuiden van het land.

Toeristische Attracties:
Ook in Zweden is er een overvloed aan ervaringen om mee te maken en te ontdekken, naast de overweldigende natuur is er ook een ruim aanbod aan overige toeristische bezienswaardigheden.

Zo zijn er vele museas te bezoeken waarvan het Vasamuseet een hele bijzondere is, dit museum is gebouwd speciaal voor de Vasa. De Vasa is 's werelds enig overgebleven schip uit de 17e eeuw, van dit schip is maarliefst 95% bewaard gebleven waardoor de bezoeker alle prachtige details en houtsnijwerken uit die tijd nu nog kan bewonderen.

Ook de "Scherenkust" ten oosten van Stockholm is het hele jaar door een bezoek waard. De Scherenkust bestaat uit ruim 24.000 eilanden, van simpele rotsen tot grote bewoonde eilanden; een indrukwekkend en zeer fraai gezicht.

De rotstekeningen van Tanum zijn wereldberoemd, deze rotstekeningen zijn ca. 3000 jaar oud en beslaan zo'n 200m² op verschillende plaatsen rondom Tanum. De tekeningen vertellen verschillende verhalen met dieren, mensen, wapens, geloof en andere onderwerpen.
De rotstekeningen zijn opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en zijn ook zeker een bezoek waard.

In het Noorden van Zweden vindt men Lappland als onderdeel van het gebied Norra Norrland waar ongeveer 15% van de originele bewoners Samen (of Lappen) nog een nomadenbestaan leiden. Hierbij leeft men van de jacht (of visvangst) en rendierenteelt en het volgen van de rendieren op zoek naar voedsel.
In Norra Norrland liggen veel natuurparken waar men alle rust kan vinden, tevens ligt hier de hoogste berg van Zweden; de Kebnekaise met een hoogte van 2114 meter.
De berg is ondermeer bekend van de boeken en tekenfilmserie van Nils Holgersson.

Natuurlijk zijn er vele andere opties om van Zweden en al haar pracht te genieten, veel te veel om hier op te noemen.

Zweden biedt vele mogelijkheden om te genieten van cultuur en vooral natuur, een land om verliefd op te worden!